klantenvertellentpom 9,2 hele ster hele ster hele ster hele ster halve ster 144 REVIEWS
Ontvang nu je gratis groeiscan!
  • Full-service marketing bureau sinds 2008
  • Premier partner Google & Facebook partner
  • Fonk 150 best agencies 2022
  • Partner in groei, samen succesvoller

Afbeeldingen optimaliseren

Content is één van de belangrijkste 3 pijlers van Google. Bij content wordt er vaak gedacht aan tekst op een pagina, maar afbeeldingen vallen hier ook onder. Naast het optimaliseren van tekst, is het ook belangrijk om afbeeldingen te optimaliseren. Waarom is dit zo belangrijk? En hoe optimaliseer je afbeeldingen voor SEO? Dat lees je hier.

Waarom afbeeldingen optimaliseren?

Afbeeldingen optimaliseren voor SEO is belangrijk om meerdere redenen, een pagina is veel aantrekkelijker en overzichtelijk om te lezen. De afbeeldingen zijn daardoor beter vindbaar in Google afbeeldingen en het is bevorderlijk voor de laadsnelheid.

Aantrekkelijk en overzichtelijk

Ten eerste is een pagina met alleen maar tekst niet heel aantrekkelijk. Het toevoegen van afbeeldingen maakt een pagina overzichtelijk en daardoor is de tekst gemakkelijker te lezen. Mensen zijn visueel ingesteld en onthouden ongeveer 80% van wat ze zien ten opzichte van 10% van wat ze lezen of horen. Dat is een erg groot verschil en daarom belangrijk om daarop in te spelen. Wil je dat je content goed overgebracht wordt aan de lezer en dat ze het onthouden? Voeg in dat geval afbeeldingen toe aan de pagina. Nu het duidelijk is waarom je afbeeldingen toe moet voegen aan de pagina, is de volgende vraag: waarom afbeeldingen optimaliseren?

Vindbaar in Google Afbeeldingen

Als je ervoor zorgt dat je afbeeldingen geoptimaliseerd zijn, zal dit een positief effect hebben op de vindbaarheid van jouw website of webshop. Zo zullen alle pagina's beter gaan ranken, maar de afbeeldingen zelf ranken ook beter in Google Afbeeldingen. Dit is niet voor iedereen relevant, maar bij de meeste webshop is dit wel het geval. Tegenwoordig ziet de SERP van Google er een stuk rijker uit met verschillende snippets. Zo heb je ook een Afbeeldingen-snippet. Dit is een groep afbeeldingen die wordt getoond wanneer je naar een bepaald zoekwoord ziet. Hieronder zie je een voorbeeld van een Afbeeldingen-snippet wanneer je zoekt naar ‘gouden ringen'. 

Afbeeldingen optimaliseren voor snippet

Is de concurrentie te groot en is het lastig om op de eerste pagina te komen? Dan biedt het optimaliseren van je afbeeldingen zeker een oplossing. Rankt je goed in Google Afbeeldingen? Dan kun je met die afbeelding ook in de SERP terechtkomen en zo alsnog verkeer naar je website krijgen. Bezoekers zoeken regelmatig in Google Afbeeldingen, kansen daarvoor kun je bekijken in Google Search Console. De prestaties van je pagina's staan altijd standaard op 'web', maar verander deze eens naar ‘afbeeldingen’, zoals hieronder aangegeven:  

Afbeeldingen optimaliseren Google Search Console

Daarnaast is het optimaliseren van afbeeldingen voor SEO goed voor de laadtijd van je website. Afbeeldingen van hoge kwaliteit zijn vaak erg groot, wat ervoor zorgt dat de laadtijd trager wordt. Optimaliseer de afbeelding tot een degelijke bestandsgrootte en zorg dat de afbeelding niet groter is dan getoond wordt op de website. De laadtijd van je website kun je checken via PageSpeed Insights van Google.  

Hoe optimaliseer je afbeeldingen voor SEO?

Je weet nu waarom het belangrijk is om je afbeeldingen te optimaliseren voor SEO, maar hoe doe je dit precies? We geven je hieronder een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

Gebruik het belangrijkste zoekwoord in de bestandsnaam en zorg ervoor dat je het juiste bestandstype kiest. Het meeste geschikte bestandstype is WebP. Met WebP kun je besparen op je opslagruimte van je server, dus brengt zo zijn voordelen mee voor de laadsnelheid van je website. WebP gebruikt namelijk 35% kleinere bestanden voor dezelfde kwaliteit. De meest bekende bestandstypes zijn JPG en PNG. Als je moet kiezen dus de laatste twee, dan is JPG altijd beter. PNG zijn namelijk grotere bestandsgroottes, waardoor je website trager kan worden. Voor Wordpress zijn er bijvoorbeeld plugins die je afbeeldingen kunnen omzetten naar WebP.

Zorg dat de afbeelding niet te groot is. Wij hanteren een maximale grootte van 300 kb bij afbeeldingen. Is de afbeelding groter? Comprimeer deze dan tot een grootte van <300 kb. Naast deze bestandsgrootte zien we ook vaak dat afbeeldingen qua formaat te groot worden geüpload, waardoor ze onnodig veel ruimte in beslag nemen. Soms wordt een afbeeldingen met een formaat van 400x400 getoond, maar geüpload als 1280x900. Wij raden aan om afbeeldingen in dit geval te uploaden als 400x400.

Voor het optimaliseren van afbeeldingen is het belangrijk om de alt tekst in te vullen. De alt tekst (alternatieve tekst) wordt getoond wanneer een afbeelding niet geladen wordt. Google gebruikt deze tekst om te lezen wat er op de afbeelding staat. Google is namelijk niet in staat om afbeeldingen te bekijken. Zet hier daarom altijd het belangrijkste zoekwoord in. 

Om Google goed te informeren over welke pagina's je op je website hebt staan, dien je een XML sitemap in. Naast pagina's kun je dit ook met alle afbeeldingen doen die je op je website hebt staan. Hiermee informeer je Google over de onderwerpen van de afbeeldingen en maak je het makkelijk om ze te begrijpen.  

Heb je na het lezen van deze blog wel een idee wat alles precies is, maar geen idee hoe je dit toepast? We helpen er graag bij!  Neem gerust contact met ons op, zodat we kunnen kijken wat we voor je kunnen doen om afbeeldingen te optimaliseren voor SEO en misschien zijn er nog wel meer aandachtspunten die we kunnen optimaliseren. 

Contact opnemen

Wil jij meer omzet,
naamsbekendheid en klanten?

 

Gratis groeiscan

 

contact